Bahan-bahan:
6 biji telur (grade A)
Susu cair, (or kalau nak sedap susu HL) satu tin
Gula Pasir 5 susu besar (if tak nak manis sangat bleh kurangkan sikit)
Gula kastor, (atau gula halus) 3 sudu
esen vanilla 1 sudu kecil
loyang yang paling kecil korang ada
How???
memula panaskan pengukus dalam api yang paling kecik sekali, ingat paling kecil sekali!!!!
untuk karamel
1. memula, cairkan gula kat atas kuali, sampai kaler dia kekuningan , pastikan jangan sampai keemasan
sebab nanti pahit
2.then, after dia cair sepenuhnya, tuang kan sedikit air panas, biar dia cair, cause it too sticky nanti tak bleh nak ratakan atas loyang, nak sedap tak yah tuang air, tuang sikit susu panas...
3. pastikan korang buat dulu mixture untuk puding baru buat karamel ni sebab nati dia dah keras susah nak ratakan
untuk puding:
1. campur susu, gula, esen vanilla,dan kacau
2.lepas semua dah sebati dengan susu, masukkan 6 biji telur tadi, kacau gentlely (ingat gentlely)jangan bagi dia berbuih
3. ambil loyang kecil tadi, and then tuang kan karamel, goyangkan loyang tu supaya karamel boleh merebak ke seluruh loyang (kalau korang guna sudu, nanti sudu susah nak basuh)
4. pastu tuang mixture puding tadi dekat atas karamel tadi.hati hati tau!!
5.the kukus selama 30 minit- 35 minit/ atau bila agak2 dah masak tu angkat lah, jgn bia lama sgt nanti gula hangus sgt tak sedap
6. bila dah masak, suka ati nak telangkupkan ke tak atas pinggan tapi piece of advices???better terlangkupkan, and then sejukkan baru sedap untuk dimakan!!!
TIPS:::tips ni i ambik kat internet dengan pertolongan Edward Cullen;p dah diguna pakai and it's work!!
>pastikan api tu betul-betul kecik (tapi jangan samapi kecik sangat air tu tak panas langsung), tapi pastikan kecik lah, cause bila api besar skit je dari yang kecik tu, nanti puding tu berlubang-lubang sebab die mendidih, jadi macam nasi pulak, berlubang-lubang
>and jangan pukul telur kuat sangat jugak, i penah buat, dan hasilnya, puding i macam permukaan bulan yang berjerawat tuh...tak cantik dah..(tapi tetap sedap)
>ada orang buat letak susu pekat, so kalau nak susu pekat, tambah air separuh daripada tin tu dan jangan tambah gula, tapi i prefer susu cair sebab tak manis sangat
>kalau nak cantik lagi or nak commercialize ke, tuang karamel tu dalam bekas2 yang kecik2, and then baru tuang mixture of pudding tu, and then susun dalam pengukus...hasilnya sama je..cuma cantik sikit lah, kalau nak bagi bf blehlah..
> ada sesetengah orang masukkan tepung kastard, tapi i tak suka, rasa pelik,so i tak nak letak tepung kastard 2, nak letak pun bleh je, 2 sudu je tapi..
lastly, selamat mencuba!!!